Keyingi yillardagi tadqiqotlar
zaytun mevasi nafaqat yoqimli
taom, balki yaxshi sog'lik manbai
ham ekanligini aniqladi. Zaytun
mevasiga qo'shimcha ravishda,
zaytun moyi ham muhim ozuqa
manbaidir. Uning sog'likka
keltiradigan foydalari
quyidagicha umumlashtirilishi
mumkin:
Yurak tomirlari va arterial
sog'lik uchun foydalari
Zaytun mevasi va zaytun
moyidagi ayrim yog' kislotalari
mono-to'yinmagan hisoblanadi.
Mono to'yinmagan yog'
kislotalari tarkibida xolesterin
bo'lmaydi. Shu sababli zaytun
moyi xolesterin miqdorini
oshirmaydi, balki uni nazorat
ostida saqlab turadi. Zaytun moyi
tarkibida inson tanasi uchun
muhim bo'lgan omega-6 linoleik
kislotasi ham mavjud. Mana shu
xususiyati tufayli sog'lik
muammolari bilan
shug'ullanuvchi (Jahon Sog'liqni
saqlash tashkiloti kabi)
tashkilotlar aholisi arteriya qon
tomirlari aterosklerozi va qandli
diabet kasalligi bilan ko'p
og'rigan davlatlarda iste'mol
qilinadigan yog' kislotalarning
kamida 30% omega-6 dan iborat
bo'lishi kerakligini tavsiya qiladi.
Bu zaytunning ahamiyatini
yanada ko'proq oshiradi.
Bu sohada olib borilgan
izlanipshar bir hafta davomida
kuniga 25 millilitr (taxminan ikki
choy qoshiq) tabiiy zaytun moyi
iste'mol qilgan odamlarda kam
miqdorda zichligi kichik lipo-
protein (yomon xolesterin) va
ko'p miqdorda antioksidlovchi
mavjud bo'lishini aniqladi.
Antioksidlovchilar tanadagi erkin
radikallar deb nomlanadigan
zararli moddalarni neytrallash va
hujayra buzilishining oldini olishi
sababli juda muhimdir. Ko'plab
izlanishlarda yana shu narsa
aniqlandiki, zaytun moyini
iste'mol qilish xolesterin
miqdorini kamaytiradi va yurak
kasalligining oldini oladi.