"НАФИС” ШИРИНЛИГИ Масаллиқлар: 200 гр сариёғ, 1,5 ст. шакар, 3 та тухум, 1 ст. қатиқ, 1 ош қошиқ истеъмол содаси ва сирка, керагича ун. Начинкаси учун: 1 ст. ўрик (ёки хоҳишга кўра) мураббоси, 0,5 ст. шакар ва ёнғоқ. Тайёрланиши: ишни қатиққа сиркада "ўлдирилган” истеъмол содасини солишдан бошлаймиз. Унга тухум ва шакарни солиб, шакар эригунига қадар аралаштирамиз. Алоҳида идишга ун ва сариёғни солиб, уқалаймиз. Сўнг икки идишдаги масаллиқларни бирлаштириб, юмшоқ, лекин қўлга ёпишмайдиган хамир қорамиз. Начинка учун ажратилган барча масаллиқларни бир идишга солиб, бир хил масса ҳосил бўлгунча аралаштирамиз. Хамирни бироз тиндириб, уни ёнғоқдек зувалачаларга бўлиб чиқамиз. Уларни ёйиб, орасига начинкани солиб, ярим ой шаклида ўраймиз. Бундай ширинликни чучвара шаклида ҳам ўрасангиз, у дастурхонингизнинг кўркига айланади. Муҳими, газ печида начинка ташқарига чиқиб кетмаслиги керак. Ширинликни газ патнисига жойлаб, 30-35 дақиқа мобайнида пиширамиз. Бироз совиган ширинликларга қанд упаси сепсангиз, янада мазали бўлади.
Mücver (Mujver
deb o’qiladi)
retsepti turk
oshxonasidan
olingan bo’lib,
qilinishi juda
oson, kam vaqt
va masalliq talab
qiladigan
taomdir.
Retseptdaki sabzavot turini
o’zgartirsa ham bo’ladi, ba`zi
retseptlarda pishloq va/yoki
pishgan kartoshka ham solinadi,
lekin kotleta yog’da qizartirilishi
sababli juda yog’li bo’lishini
hohlamasangiz solmaganingiz
ma’qul.
Baqlajon yuviladi, band qismi
kesib tashlanadi, o’rtasidan
bo’linadi (yiriklari ko’ndalangiga,
maydasi – uzunasiga), o’rtasidan
eti qirtishlab olinadi, ichki
tomoniga tuz sepilgach, 30
daqiqadan keyin sovuq suv bilan
yuvib tashlanadi va ichiga
sabzavot qiymasi to’ldiriladi.
Sabzavot qiymasi tayyorlash
uchun tozalangan ildizmevalar
(cabzi, selder va petrushka) va
baqlajon etu maydalab
to’g’raladi va bir oz yog’da
qovruladi; to’g’ralgan karam
bilan pomidor dimlab (20-30
daqiqa) pishirilgach, ildizmevalar
bilan aralashtirilib, unga
to’g’ralgan ko’k piyoz qo’shiladi,
ta’bga ko’ra tuz va qalampir
solinadi.
Do’lma qilingan baqlajon yog’
surtilgan tovaga bir qator qilib
teriladi, unga tomat (sarimsoq
qo’shilgan) yoki qaymoq solib,
duxovkaga qo’yiladi. Tayyor
bo’lgan taom ustiga to’g’ralgan
oshko’k sepiladi.